





1st FREEWAT USER AND DEVELOPERS INTERNATIONAL WORKSHOP

Thursday, September 21st

Assembly Hall Pascual Vila
CID - CSIC, 16 Jordi Girona
Barcelona (Spain)

The Workshop main aim is that of presenting the main outcomes and concrete tools developed by the FREEWAT project in details by means of a set of presentations from case studies. In the afternoon, all of the participants will have the possibility to meet the FREEWAT people and have their say on the FREEWAT future including further development and in view of creation of the FREEWAT association. Starting the discussion with the presentation of the results for the FREEWAT case studies will provide a common background on what is the FREEWAT status in terms of practical application.

The open discussion in the afternoon will be organized around questions and suggestions and the discussion facilitated by a panel of expert. Social media will be used to enhance the interaction with all the developers and users attending. Issues to be debated will focus on: i) How successfully has FREEWAT been applied to case studies? ii) How helpful has been FREEWAT to facilitate data analysis, and model development, and to streamline the application of water regulations? iii) What do we expect from the FREEWAT platform in the future? iv) Which ways for future development? v) Which ways to further enlarge the developer and user community? vi) How new developers would like to contribute? And more!

These are questions that we would like to discuss with the FREEWAT users during the first FREEWAT users and developers international workshop, together with a feedback by the FREEWAT users about their experience using the platform. At the same time, we would like to start interacting with new developers interested in contributing with new tools to sustain and increase those already available in FREEWAT.

Moreover, the event will be the time to set national FREEWAT representatives, which is people and institutions willing to take up FREEWAT exploitation in their own Country. The meeting will be open also to non- Consortium participants.













Workshop Programme

Chairman: FREEWAT Steering Group

8.30-9:15 Registration

(5 min) 9:15: Greetings and welcome

(Enric Vázquez-Suñé, IDAEA-CSIC Coordinator and Joan Grimalt, IDAEA-CSIC Director)

- (15 min) 9:20 9:35: General introduction of the workshop outline and FREEWAT. Rudy Rossetto (SSSA)
- **(20 min) 9:35 9:55**: FREEWAT architecture in details and potential new development. **lacopo Borsi** (Tea Sistemi)
- (10 min) 9:55 10:05: Work Package 4 and 5: General presentation. Massimiliano Cannata (SUPSI)
- (1:15 h) 10:05 -11:20: Work Package 4 Presentation from the 5 case studies.

Banat Plain case study (Emil Radu. INHGA, Romania)

Selisoo case study (Andres Marandi. UTARTU, Estonia)

Lavrion case study (Christos Pouliaris. NTUA, Greece)

Vrbanski Plato case study (Matevž Vremec. IEI, Slovenia)

Velké Žernoseky case study (**Daniel Kahuda**. Metcenas, Czech Republic)

(30 min) 11:20 - 11:50: Coffee break

• (45 min) 11:50 – 12:35: Work Package 4 - Presentation from the 3 case studies.

Bremerhaven case study (**Björn Panteleit**. BUGS, Germany)
Lugano Lake case study (**Massimiliano Cannata**. SUPSI, Switzerland)
Follonica case study (**Pio Positano and Marco Saulo**. Regione Toscana, Italy)

• (30 min) 12:35 - 12:50: Work Package 5 - Presentation from the 2 case studies.

Palas Basin case study (Filiz Dadaser-Celik. ERU, Turkey)

(1 h) 12:50 - 13:50: Lunch

• **(45 min) 13:50 – 14:35:** Work Package 7 - Guidance on model-supported application of EU water-related Directives for water quantity and quality. **Laura Foglia** (TUDA)

(25 min) 14:35 - 15:00 Coffee break

- (45 min) 15:00 15:45: Talk from Advisory Board (Andrea Gigliuto ERM ITALY)
- (1:30 h) 15:45 17:15: Open discussion
- (15 min) 17:15 17:30: Summary and closing of the workshop





